HTML

BAROM ÉTER BAROMÉTER

Hofi és Murphy beszélgetnek. Gézuka így: -Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk; ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk (szab-tara-raram ... -hatjuk!). Murphy szerint: -Amit el lehet szabni, azt el is szabják. Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.

Friss topikok

Linkblog

Egyházashetye, avagy a 2010-es választási abszurd egyik dobogósa

2010.04.12. 16:12 MadamePompadour

A Celldömölki kistérségben található Vas megyei település, Egyházashetye a 2010-es országgyűlési választások napján meglehetősen sokat hallatott magáról a médiában. Szent meggyőződésem, ha ez a bizonyos előfordulási gyakoriság eggyel lenne megegyező, akkor is konkrétan eggyel lenne több, mint amennyit ők szívesen hallottak-láttak volna saját magukról. Látószögben a tegnapi nap krónikája:

Egyházashetye… hmmm… Ha ma nem 2010. április 11-et írnánk, akkor kíváncsian ízlelgetnénk ezt a furán csengő településnevet. Lehet, hogy ösztönösen ráéreznénk néveredeteként a hetes szám, illetve a hegye szó zöngétlen hetye változatára. Ma viszont hiába is hivatkoznánk a Wikipédia helytörténeti ismérveire, sajnos most senkit sem érdekel, hogy a többutcás, soros beépítésű, szalagtelkes község utcáinak porát a történelem folyamán bőséggel borították be kutyabőrrel. Hiába a falucskához köthető temérdek nemesi család, hiába a híres szülött, Berzsenyi Dániel, mégsem ezzel szereztek országos hírnevet.

Szinte látom magam előtt Berzsenyit, aki bajszát csavarintva, arcán pajkos mosollyal pennát ragad, és ironikus hangvételű költeményt farag földijeinek csúfos szerepléséről.

A híradások szerint Egyházashetyén amúgy minden adott volt, ami egy választási bizottság igényeit tekintve szem-szájnak ingere. Jegyző szakmai felügyelete alatt álló élő és élettelen választási kellékek, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Vagyis hát az élettelenekkel szemben - úgy mint székek, asztal, urnák, névjegyzék – nem is merült fel panasz.

Sokkal inkább az „élők” viselkedtek a tőlük elvárhatóhoz képest meglehetősen szokatlanul. Ők a délelőtt folyamán csipkerózsikás, bódult szendergés állapotában az az napra vállalt szent küldetésüket meglehetősen hiányosan teljesítették.

Meg vagyok róla győződve, hogy a mai Magyarországon főként csak az óvodások és a kisiskolások körében kereshetőek olyan emberpéldányok, akik az országgyűlési választások lebonyolítását illetően lényegében tájékozatlanok. Az állampolgárok úgy általában képben vannak. Ennek több oka is van. Négy évente  nyílik alkalmuk ismétlésre,  a kampány finisében pedig számtalan formában világosítják fel őket a média közvetítése által.

Erre mit hallunk? Egyházashetyén a választási bizottság tagjai valamilyen rejtélyes okból kifolyólag elfelejtették kiosztani a szavazólapok felét. Ha a maximális kiosztásra váró példány ezer darab lenne, akkor még csak elnézően legyintenénk, mindenki tévedhet. Na, de konkrétan kettő darab papíros kiosztásával kellett megbirkózniuk, amelyből egyik hiánya azonnal be kellett volna hogy indítsa a vészjelzőket és a segélykiáltásokat.

Hát, nem! Leszavazott mind a tizenkilenc állampolgár, pár választónak bár gyanús volt a dolog, de a bizottság iránti  bizalmuk győzedelmeskedett.

Természetesen végül örömteli végkifejlettel zárult a történet. A testületbe delegált tagok felkeresték a tisztelt szavazókat és orvosolták a problémát, ezáltal az egyéni jelöltek is begyűjthették a voksokat.

Abban azt hiszem egyetérthetünk, hogy ez a szavazási aktus méltán csal mosolyt az arcunkra. Ha majd egyszer valaki arra adná a fejét, hogy írna és komponálna egy államigazgatási témájú operettet, akkor az egyházashetyeiek mulatságos témát szolgáltatnának hozzá.

Ha pedig Berzsenyi Dániel 1824 idejére datálható sorait a magyarról ma fogalmazná újra, akkor egy sorral tán még meg is toldaná emígyen:

„Századokig küzdött ősi szent törvényei mellett,
Századokig nyugszik szép diadalma után.
Nagy volt a harcban, de nyugalma se rontja le lelkét,
Mert a természet önt bele férfierőt.”

S így választatott meg mind a négy egyéni jelölt.

Szólj hozzá!

Címkék: voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://madamepompadour.blog.hu/api/trackback/id/tr901915021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása