HTML

BAROM ÉTER BAROMÉTER

Hofi és Murphy beszélgetnek. Gézuka így: -Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk; ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk (szab-tara-raram ... -hatjuk!). Murphy szerint: -Amit el lehet szabni, azt el is szabják. Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.

Friss topikok

Linkblog

Ki állította, hogy a vis maior hoz is?

2009.05.31. 10:13 MadamePompadour

A gáz ára júliustól ismét emelkedik. Kit érdekel, hogy a világpiacion meg csökken? Ha esetleg azok közé tartoznánk, akiket ez a cseppet sem elhanyagolható tény nem hagy hidegen, akkor ime a hírhez kapcsolódó kommunikációs ellenszérum:

A kormány utoljára határozza meg a fizetendő díjtételeket, ezután már a szolgáltatók kezében a döntés, nesze nekünk piacnyitás.

Mellesleg még így előtte sem tűnnek félénk zárdaszűznek, el sem akarom képzelni, mi lesz, ha kedvükre alkalmazhatják a szabad a gazda csatakiáltást. A hír hallatán jutott eszembe egy régebbi cikkem. Szolgáltatunk és védünk? :

Kamu Zoltán komótosan lépdelt a folyosó végén található irodája felé. Az épület ezen szárnya zsákutcához hasonlított. Rajta kívül sehol egy lélek, ez az ő birodalma volt. Annak ellenére, hogy a lámpák épphogy csak némi sejtelmes fényt kölcsönözve világították be a helyet, ő most is viselte a napszemüvegét. A szolid szabású, semleges színű öltönye a megjelenésének elengedhetetlen kelléke volt, pont úgy, ahogy kisgyermekként ezt megálmodta magának, pont úgy, ahogy ezt a filmekben látta. Mindennapos rituáléja részeként megállt az ajtaja előtt, kifényesítette a rajta található „Titkos ügyosztály” feliratú táblát, majd belépett.

Rutinszerűen szemrevételezte a helyiséget. Poloskákat és egyéb illegális kütyüket keresett. Szükségesnek találta ezeket az óvintézkedéseket, hisz munkája a cégnél, az E-ON-nál stratégiai jelentőségű volt. Eszessége, szemfülessége kényes ügyek végkimenetelét pecsételte meg. A „vis maior” esetek megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokkal történő alátámasztására specializálódott.

Az esetleges kémtevékenység felderítésére irányuló, kötelező vizsgálat után - még mielőtt belevetette volna magát a munkába - odalépett az ablakhoz. Mégis bejött az időjósok előrejelzése, gondolta, fura ez a márciusi hóesés. Talán ennek hatására döntött úgy, hogy ideje lezárni a  gersekaráti aktát. A fogyasztóvédők beperelték a céget a januári hóesés idején széttört villanyoszlopok miatti áramkiesések miatt. Az amúgy extraprofitot bezsebelő munkaadója vis maior esemény bekövetkeztének indokával hárította el a kötbér iránti igényeket.
Néha feltört benne a vágy, hogy valakinek meséljen a munkájáról. Nem tehette, szigorúan titkos ügynök volt. A biztonsága érdekében nem dönthetett másképp. Pedig ha bárki is tudná, mekkora kreativitást igényel azt bizonyítani, hogy egy tizenöt centiméteres hó által szétbombázott villanyoszlop vis maior eseménynek számít, akkor mennyire felnéznének rá . De hát nem beszélhetett. Megelégedett annak tudatával, hogy ebben a kártyapartiban nála a Jolly Joker. Tizenöt centis hóesés, az már hóvihar, s mint ilyen, előre nem láthatóan pusztító erejű. Ügyirat lezárva, a kisközség lakói jobb, ha ebbe beletörődnek.
Na, de ezen már nem is volt ideje töprengeni. Már várta az újabb feladat.  Hirtelengöröngyösön két kilométernyi  vezeték szakadt szét, amikor az oszlopok összezuhantak a rájuk nem megfelelő súlypontban nehezedő veréb szándékos rosszindulatúsága miatt.

„Vis maior minden olyan esemény, amely a szerződés megkötése után következett be, rendkívüli jellegű volt, előre nem látható és a felek által el sem hárítható.”

Nem vitás, a fizika óráról lógó, műveletlen verebek nem károsíthatják meg a céget. Ez a bizonyítási eljárás legkésőbb délre lezártnak tekinthető alapos indoklással kidolgozva.

Számára most különösen fontos volt, hogy az áramszolgáltató cég kiemelkedően prosperáljon, neki pedig extra jutalmat fizessen. Úgy gondolta, lassan itt az ideje megállapodnia. Kinézte magának a számlázási kamusorok osztályán dolgozó Rabsz Olgát, aki nemrégiben kapott prémiumot az áramszámlákon feltüntetésre kerülő Feketeszénizzadtsági exponenciálisan együtthathatósági díjtétel kidolgozásáért. Nem vitás, őket az isten is egymásnak teremtette. Csak ez a megbízható munkahelyük maradjon meg sokáig! A fogyasztók meg örüljenek a pár napos áramkiadásoknak, hisz akkor tanulják meg igazán értékelni, hogy milyen nagyszerű szolgáltatójuk van.

Szólj hozzá!

Címkék: szabadpiac nagyátverés

A bejegyzés trackback címe:

https://madamepompadour.blog.hu/api/trackback/id/tr321154471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása